Prvo obdobje

Nogometno Društvo Renče skozi čas

1970 - 1981

Do leta 1970 se je nogomet v Renčah igral neorganizirano, saj sta bila glavna športa vaterpolo in telovadba. Nogometni navdušenec Branko Turel je v tem letu začel zbirati fante z namenom, da bi ustanovili nogometno društvo.

Že v jeseni tega leta se je začelo organizirano vaditi, ker pa v  Renčah nismo imeli nogometnega igrišča, so treningi potekali na
travniku »na dolinah« in v Bukovici.

Branko je s svojo idejo hitro navdušil tudi druge in konec leta 1970 je bila v sklopu TVD Partizan Renče ustanovljena nogometna sekcija. Prvi predsednik je tako postal Branko Turel (1970–1980), glavni trener pa je bil Sandi Petejan. V vodstvu kluba so sodelovali
še Vanko Krpan, Cvetko Gatnik, Angel Mozetič, Mirko Lasič, Božo Tribušon, Boris Arčon

Ker je bil prvi predsednik Branko strasten navijač Crvene
zvezde, je tudi naš klub prevzel rdeče-belo barvo. V letu
1971 je nogometna ekipa tudi uradno zaigrala v primorski
ligi.

Prvo sezono se je treniralo in igralo v Biljah, so se pa
v tem letu že začele aktivnosti z izgradnjo nogometnega
igrišča za šolo.

Prva ekipa je bila sestavljena z igralci
iz bližnjega okoliša: Miran Furlan, Janko Gorjan, Rajko
Podveršič, Žarko Volk, Marjan in Gustavo Gelati, Jordan
Turel, Boris Simčič, Srečko Ipavec, Damjan Lisjak,
Jordan Fajt, Damjan Pregelj, Slavko Abramič

Začetek nogometa
Prva ekipa mladincev
Člansko moštvo

Že v sezoni 1971/72 je ekipa zaigrala na novem igrišču in navdušenje nad nogometom je v kraju raslo. Na tekmah se je zbiralo vse več navijačev, ki so glasno navijali za našo ekipo.

Člansko moštvo so okrepili tudi igralci iz bližnjih klubov (Damjan Nemec, Mirko Pance, Jurij Le-sizza, Peter Žižmond, Darjo Zelinšček …), organizirano pa so pod vodstvom Vladimirja Arčona – Ladkota začeli vaditi tudi pionirji in mladinci. Igralci so si drese v začetku prali sami.

Prvo hišniško funkcijo je kmalu prevzel Marjo Stepančič, ki je torbe z umazanimi dresi z mopedom odpeljal domov, kjer jih je žena Ermelinda oprala v svojem pralnem stroju in jih pripravila za naslednjo tekmo.

Ker so bile žoge v tistem obdobju pravo bogastvo, je Bogdan Pregelj popravil in zašil vsako poškodovano usnje,

Mirko Saksida – Brivc s sodelavci pa je skrbel za vstopnino in s tem pripomogel, da se je v klubski blagajni nabralo čim več sredstev.

V naslednjih dveh sezonah so igralski kader okrepili tudi igralci iz širšega Goriškega območja. Glavni trener je postal Vid Uršič – Vitko, rezultati pa so bili iz tekme v tekmo boljši. Krepilo se je tudi rivalstvo med sosednjimi klubi (Bilje, Šempas, Adria) in medsebojne tekme so bile pravi prazniki za navijače.

Prvi odmeven uspeh je renški nogomet dosegel v sezoni 1974/75, ko se je članska ekipa, z zmago nad neposrednim tekmecem, sosednjimi Biljami, uvrstila v zahodno consko ligo (2. slovenska liga). Ta tekma še sedaj velja za eno najbolj gledanih, saj se je na igrišču v Renčah zbralo približno 2000 navijačev.

1972/73 Otvoritev igrišča
Tekma Renče proti Biljam

V tem obdobju so okostje ekipe sestavljali igralci: Zoran Žnidarčič, Mito Cijan Livijo Leban, Zvonko Krajnik, Igor Varl, Vitko Uršič, Miran Pisk, Jožko Žigon, Martin Kavčič, Marjan Rojc, Florjan Sivec, Marjan Černic, Ivan in Marjan Šinigoj, Franko Gregorič, Enco Vižintin, Zoran Rebec, Zvonko Petejan, Stojan Forčič, Inko Hvala

Da je takratno vodstvo imelo občutek za izbiro igralcev, kaže tudi podatek, da so v Renče pripeljali takrat nadobudnega mladega igralca, kasneje tudi reprezentančnega selektorja, Tomaža Kavčiča, ki je bil v naslednjih letih kot igralec in kasneje tudi kot trener, zaslužen za večje uspehe kluba. Treniranje kluba je prevzel priznani trener Vladan Mladenović, kasneje pa Miljenko Linzider.

Članska ekipa je v naslednjih dveh sezonah uspešno nastopala v zahodni conski ligi, tekmovanj pa so se udeleževale tudi mlajše selekcije. 

Pomemben dogodek je bila tudi prijateljska tekma z ljubljansko Olimpijo.

Po letu 1977, ko je Nogometna zveza reorganizirala tekmovanja (portoroški sklepi, op. a.), se je razvoj nogometa v amaterskih klubih nekoliko zaustavil in se je tekmovalo v glavnem na medobčinskem nivoju. Kar nekaj domačih nogometašev se je v tem času preizkusilo tudi na prvo-ligaški sceni v Novi Gorici (Martin Kavčič, Jože Žigon, Miran Pisk, Milovan Gregorič, Rajko Lasič …).

Predsedniško funkcijo sta v tem času opravljala Karel Kozar in Jože Iskra, ki sta s sodelavci (Vojko Jelerčič, Miloš Vodopivec, Boris Fajt, Nuraga Omerović, Viktor Pregelj …) zaslužna, da je klub kljub odhodu številnih igralcev nadaljeval tekmovanja in v naslednjih letih spet polnil svoje vrste.

Sezona 1975/76
Sezona 1967/77

Drugo obdobje

Nogometno Društvo Renče skozi čas

1981 - 2001

V začetku osemdesetih je predsedniško funkcijo prevzel Rajko Stepančič, (1983–1995), ki si je zastavil ambiciozne cilje – igranje v 3. ligi.

Začel je zbirati igralce, ki so igrali v sosednjih klubih, intenzivno pa je skrbel tudi za podmladek.

Članska ekipa je nekaj let tekmovala v primorski ligi, v glavnem z doma vzgojenimi igralci. Trenerji v tem času so bili: Dušan Uranjič, Jurij Lesizza, Ivo Faganel – Ivič.

Mladinska ekipa je leta 1986 postala prvak primorske lige in potem nekaj sezon skupaj z Biljami tekmovala pod imenom Seleco v conski ligi.

V tem času so v Renčah zrasli tudi številni dobri mladi nogometaši.

Poleg že prej omenjenih, so v naslednjih letih za člansko moštvo igrali: Evgen Gorjup, Nedeljko Gregorič, Rajko Lasič, Milovan Gregorič, Valter Gregorič, Boris in Igor Arčon, Mitja Jogan, Dušan Blaško, Slavko Kolbl, Harij in Aleš Furlan, Tomaž Sulič, Benjamin Sulič, Adolf Frančeškin, Valter Pregelj, Zlatko Makovec

Zaradi gradnje telovadnice se je nogometno igrišče prestavilo in povečalo, zgradile pa so se tudi nove garderobe in klubski prostori. Hišniška opravila je v tem obdobju opravljal Jožko Makovec, v vodstvu kluba sta med drugimi delovala tudi Stevoj Vodopivec in Niko Žigon.

Sezona 1984/85
Sezona 1985/86
Sezona 1988/89
Sezona 1992/93

Članski ekipi se je napredovanje nekaj let izmikalo, v sezoni 1991/92 pa smo se naposled le uvrstili v 3. slovensko ligo.

Trenerja (Rajko Lasič in Damjan Nemec);

Stojijo: Rajko Lasič, Damjan Nemec, Bogdan L., Tomaž Sulič, Boris H., Mitja Vodopivec, Tomaž T., Valter F., Peter T.;

Čepijo: Novak G., Matjaž V., Stane G., Erik P., Leon Lemut, Osman A., Franko B., Ilirjan Z., Doljak Bojan, Žižmond Dušan.

Z dobrimi igrami so rasle tudi ambicije in v sezoni
1995/96 je sledil največji uspeh renškega nogometa, ko
se je članska ekipa pod vodstvom trenerjev Pavla Pinnija
in Vladana Mladenovića uvrstila v 2. slovensko ligo.

Zaradi tekmovalnih zahtev se je v poletnih mesecih leta 1996
ponovno prestavilo in dogradilo nogometno igrišče z drenažnim
in namakalnim sistemom ter tribunami. Veliko sprememb je bilo tudi v članski ekipi, saj je igranje v 2. ligi zahtevalo več treningov in večjo kvaliteto igralcev.

Sponzorstvo nad klubom v tem času so prevzele Goriške opekarne, predsedniško funkcijo pa prvo leto Zvonko Volk, za njim pa še Jožef Stibilj.

Na tekmah v Renčah je bilo ponovno veliko navijačev, na treningih
pa vedno več mladih fantov, ki so želeli posnemati svoje vzornike.
V tem času je za Renče igralo kar nekaj priznanih nogometašev:
Stanislav Komočar, Slaviša Stojanović, Dinko Vrabac,
Zoran Ubavič

Sezona 1996/87

Stojijo: Livijo Leban, Hari Žnidar, Tomaž Torkar, ??? , Boris Hočevar, Sašo Janev, Robert Vrtovec, Adolf Frančeškin

Čepijo: Borut Markočič, Aleš Krečič, Ehat Goga, Sergej Hlede, Marjan Čendak

Časopis OKO, 20. junij 1996

Treniranje mlajših selekcij je prevzel Dušan Blaško, ki je kasneje kot trener vodil tudi člansko ekipo.

V vodstvu kluba so aktivno delovali še Jožko Artico, Jordan Čebron, Vojko Čotar, Gabrijel Dobrila, Dušan Lukežič, Rajko Lasič, Tomaž Sulič, Miran Pisk

Po treh letih uspešnih nastopov tako v 2. ligi kot tudi v pokalnem tekmovanju pa je članska ekipa v zadnjem kolu na domačem igrišču –

– za obstanek bi zadoščal neodločen rezultat – izgubila proti konkurentu, lendavski Nafti, z golom v zadnji minuti tekme in tako padla v 3. ligo.

Po izpadu iz 2. lige se je žal umaknil glavni sponzor, odšlo pa je tudi kar precej igralcev. Sodelovanje je takrat po-nudil prvoligaš Hit Gorica, s predsednikom Darkom Likarjem, tako da so se v 3. ligi kalili njihovi mladi igralci in trenerji.

V sezoni 2000/2001 je tako članska ekipa ponovno osvojila naslov prvaka 3. lige, žal pa zaradi finančnih težav in odhoda velikega števila igralcev v Hit Gorico, ni bilo mogoče sestaviti članske ekipe. 

Sezona 1995/96
Sezona 1997/98

Peloz Alan, Sivec Goran, Krečič Aleš, Tomaž Winkler, Markočič Kristjan, Rosič Simon, Hlede Sergej, Reščič Alan, Sardoč Matej, Petavs Kristjan

Tretje obdobje

Nogometno Društvo Renče skozi čas

2001 - 2021

Leta 2001 je predsedovanje kluba prevzel Rajko Lasič (2001–2011) in z vodstvom kluba (Silvan Rijavec, Miran Pisk, Jožko Žigon, Tomaž Sulič, Zlatko Makovec, Mitja Jogan, Adolf Frančeškin …) zastavil predvsem delo z mlajšimi selekcijami.

V naslednjih sezonah smo skupaj z Biljami in Adrio se-stavili ekipe mlajših selekcij, s katerimi smo igrali na nivoju 1. lige. Iz teh selekcij izstopa reprezentant Tim Matavž, pa tudi igralci, ki so igrali za člansko moštvo Gorice in klubih v tujini 

(Dejan Žigon, Kris Jogan, Sandi Arčon, Patrik Eler …)

Vlogo hišnika je v začetku opravljal Franko Ciglič, kasneje pa je to funkcijo prevzel Rudi Durn, ki je to delo opravljal dobrih 15 let in še sedaj rad priskoči na pomoč.

V letu 2008 se je na nogometnem igrišču dogradila tudi razsvetljava, ki omogoča nemoteno treniranje pa tudi igranje tekem v večernih urah.

Sezona 2002/03
Sezona 2002/03

Iz doma vzgojenih igralcev smo ponovno sestavili tudi člansko moštvo, ki zadnja leta uspešno nastopa v EPNL (enotni primorski nogometni ligi, op.  a.).

Postavili smo tudi svojevrsten klubski rekord, saj smo dosegli 10 zaporednih zmag.

Trenerji v teh letih so bili: Rajko Lasič, Mitja Jogan, Šefik Mulahmetović, Valter Fabjan

…..

Zaslužni za to so bili predvsem naslednji igralci: Ivo Turel, Alan Lukežič, Alan in Kristjan Rijavec, Denis Plahuta, Tadej Mlečnik, Blaž Komic, Tilen Peršič, Andraž Furlan, Aljaž Koc, Samo Černilogar, Nikola Panić, Mojimir Sosolič, Matija Mozetič, Rijavec Januš, Ožbot Jan, Batistič Matjaž, Špacapan David, Igor Gligorevič, Ličen Erik, Ranko Popovič, Berce Rok, Gorkič Saša

Sezona 2010/11

Med leti 2011 in 2014 je društvu predsedoval Silvan Rijavec.
Leta 2014 je bil za predsednika izvoljen Boštjan Valič, ki je z novim vodstvom nadaljeval s poslanstvom kluba.

Da so ekipe v vseh teh letih lahko tekmovale, pa gre zahva-la tudi zdravnikoma dr. Vojku Gatniku in dr. Janezu Hönnu ter nepogrešljivemu fizioterapevtu Adolfu Frančeškinu.

Zadnja sprememba v vodstvu se je zgodila leta 2019, ko je predsedniško funkcijo prevzel Uroš Martinuč.

V Nogometnem društvu Renče je v letu 2019 zavel nov svež veter. Novi obrazi in pozitivna energija so med člane društva vnesli optimizem in večjo samozavest, da bomo v prihodnosti uresničevali našo vizijo in poslanstvo.

Namen društva je približati svet nogometa vsem, ki si to želijo, na kakovosten in predvsem zanimiv način. Osnovne vrednote društva temeljijo na vztrajnosti, delu in medsebojnem spoštovanju. Mladim nogometašicam in nogometašem želimo vliti ambicioznost in samozavest, ki jih bo spremljala skozi celotno življenje.

Sezona 2021/22
Veterani 2021/22

Trenutno se v društvu kalijo selekcija U7, selekciji U9 in U11, ki tekmujejo v ligi pod okriljem Medobčinske nogometne zveze (Vipava–Tolmin).  Članska ekipa tekmuje v EPNL, kjer nastopa 10 moštev (celotni Primorska in Notranjska). Veteranska ekipa nastopa v Veteranski ligi Severne Primorske.

Strokovni štab oz. upravni odbor sestavlja 7 članov, zaznamujeta pa ga trener dekliške ekipe Andrej Furlan, ki poleg trenerskega opravlja tudi dela in naloge tajnika društva, in vodja nogometne šole Matevž Campolunghi

V letu 2019 je društvo v sodelovanju z Občino Renče-Vogrsko, ND Gorica ter številnimi sponzorji in donatorji dogradilo namakalni sistem, dosejala, dognojila in prezračila se je celotna travnata površina.

Žal je leto 2020 zaznamovala pandemija covid-19 in nam prekrižala načrte v igranju nogometa in načrte o praznovanju jubilejne 50. obletnice igranja nogometa v Renčah. V času razglasitve pandemije v RS je društvo z zelo omejenimi sredstvi in veliko prostovoljnega dela dogradilo keramično oblogo po stenah slačilnic in hodnikov za učinkovitejše razkuževanje prostorov ter vse prostore prebelila.

V poletnih mesecih smo na pobudo Andreja Furlana organizirali poletni nogometni kamp s pestrim in predvsem kakovostnim programom, ki je vse udeležence in njihove skrbnike pustil navdušene. Smo v začetku tekmovalne sezone 2020/21, ki pa je zaradi priporočil NIJZ in sprejetih vladnih odlokov žal drugačna od vseh do sedaj. Odločitev je padla praznovanje 50. obletnice igranja nogometa v Renčah bomo preložili do preklica veljavnih in zavezujočih odlokov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa.

Ob tem jubileju, 50-letnici igranja nogometa v Renčah, se v društvu globoko priklanjamo vsem prigaranim uspehom, ki s pokali in plaketami krasijo naše prostore. Iskrene čestitke in iskrena hvala vsem članicam in članom Nogometnega društva Renče, vsem vam, ki ste s svojim delom in trudom zaznamovali nogometni prostor in ljudi v Renčah in širše, ter vam, ki nam zaupate.